About...


A honlap fejlesztésével kapcsolatos megjegyzések


2012.05.25:

A honlap tesztelése Mozilla Firefox 13.0.1 -en megtörtént.
Elekezdődött a nem Windows opreációs rendszereken történő tesztelés.

2012.05.25:

A honlap tesztelése a legfrissebb böngésző verziókon megtörtént.
Mozilla Firefox 12
Opera 11.64
Google Chrome 19.0
Safari 5.1.7
IE9 (Vista)

2012.02.07:

A honlap Googe PageRank értéke 3-ról 4-re növekedett.

pagerank4

2011.11.20:

Lecseréltem az összes "picike képet" (thumbnail-t, image-preview-t) minden olyan oldalon ahol ilyen volt. A "durva" változat helyett mostmár mindenültt nagyon finom képecskék vannak. Előállításukhoz a létező legjobb interpolációs eljárást választottam.

2011.11.17:

Megkezdődött a lap SEO-ja.

2011.11.15:

Megkezdődött a lap "többnyelvűsítése".

2011.11.14:

1. A honlap fejlesztésének legünnepibb pillanata érkezett el: W3C Markup Validation Service (a legnagyobb honlapminősítő intézet) az egész honlapot (mind az 500 oldalát) TELJESEN HIBÁTLAN-nak értékelte, a HTML és CSS kód szempontjábólból is, így joggal viselheti az alábbi két emblémát. Idézem:

"This document was successfully checked as HTML 4.01 Strict!"
("Strict" dokumetum a legszigorúbb feltételeknek is eleget tevő típus)
"Result: Passed" This means that the resource in question identified itself as "HTML 4.01 Strict" and that we successfully performed a formal validation of it. The parser implementations we used for this check are based on OpenSP (SGML/XML). "valid" Icon(s) on your Web page.
To show your readers that you have taken the care to create an interoperable Web page, you may display this icon on any page that validates.

Valid HTML 4.01 Strict
És ugyanez érvényes a CSS-re is
A W3C CSS érvényesítő eredménye TextArea (CSS level 2.1)

h

(Az elmondottak alól kivételt képez a Stride-piano oldal, (az viszont "Transitional document"-nek hibátlan), és néhány (5db) ehhez kapcsolődó pici text oldal, ami még teljesen nyers, és más terveim vannak velük.)

2. A 11.05 bejegyzésemben említett CSS-vezérelt menü megvalósításra került. Minden úgy történt ahogy akkor elterveztem, azzal a két különbséggel, hogy a menüdoboznak nem a háttere, hanem egy abban megjelenő kép a gombok "közös" "link" állapota, a hét féle gombhosszúság "hover" képét pedig egyetlen kép tárolja. Több osztály végzi ezekután a "gombszélesség", "függőleges pozíció", "hover-kép-eltolás" (Roll-over) beállítását.
A link szöveges, tehát a menü akkor is látszik (és működik) ha ki van kapcsolva a képmegjelenítés.
A link alapképe az első kép ami betöltődik minden az oldalon lévő kép közül, tehát még azokon az oldalakon, ahol több száz képnek kell betöltődnie, a menü már a legelején is használaható..

2011.11.06:

1. Elkészült a honlap "SITEMAP"-je. A "Help" oldalon kapott helyett, (az ott leírt bevezető megjegyzések okán)
Ez nem "A" help, hanem annak része.
2. A honlapon lévő (majdnem) kép, képecske, ikon (aminek a festményekhez valamilyen köze van) "alt" atributumot kapott.

2011.11.05:

Közben rájöttem, hogy hogy kellene ezt még sokkal jobban megcsinálni :-) Minden átlátszó réteget összelapítok egy rétegbe, beleérteve a gombok "link" állapotának képét is, ez lesz a menu dobozka háttere (nem a "gomb- div"-eké!), a szövegek nem képek lesznek, hanem igazán szövegek, (most is van ám szöveges link a gombok alatt, csak a "text-indent" tulajdonsággal, ki van úsztatva a látótérből:-). Ezek után már csak egyetlen pici képet kell csak betölteni (egyszer): a gombok "hover" hátterét, (ill összesen 7-et, mert hét féle szélességű gomb van). (a kezdeti változatban 84 -et kellett, a mostaniban meg egy jó nagyot.)
A "Roll-over" persze marad, a gombok "link" (alap) állapotában a láthatósági tartományukból ki lesz tolva ez a háttérkép, és ott egy luk lesz, vagyis a láthatósági tartományban nem lesz semmi látható... A lukon keresztül viszont az alatta levő menüpanel gombrajzocskái bontakoznak ki szemünk előtt, melyek mint tudjuk átlátszóak... :-)

2011.11.04:

A gombok működése: megtörtént a tervezett változtatás: az összes gombnak EGY nagy kép tologatásával jön létre a háttérképe. (alap állpotban és hover állapotban is) vagyis gombügyben a szervehez csak egy kérés érkezik...
A tologatás - számolgatásával a IE8 asszem kicsit lassú, de megcsinálja.

2011.11.03:

1. A honlapot felépítő szinte összes file neve lecserélődött.
2. Bemutatkozik a lap "adatbázis motorja", ami igen összetett szűréseket, rendezéseket, stb fog a későbbiekben megvalósítani (a Stride-piano rész kapcsán), nem ennyi, hanem sokkal több rekordból, és bonyolultabb relációkból álló adatstruktúrán.
3. Amit nyilván mindenki azonnal észrevesz, az a navigációs panel (menü) design-ja.
Roppant büszke is vagyok rá:-) A gombocskákat én terveztem (mint ahogy honlapot az utolsó bitjéig ... temészetesen minden hibájával együtt)
Tehát, a gombok természetesen (funkcionálisan) megint csakis CSS alpokon működnek, semmi javascript s egyebek. A (klasszikus talán mára kicsit feledésbe menő) "Roll-over" technikát használom.... ez még fog egy kicsit fejlődni, mert nem egyesével, hanem egybe kívánom az összes gombot betölteni.
A gombok design-ja: az úgynevezett "Vista-stílus", nekem nagyon megtetszett ez az alulról-belülről megvilágítódós dolog, az enyém még annyival tud többet, hogy egyrészt "gradient fill" (színátmenetes), és átlátszó :-) Szóval világítós, szinátmenetes és átlátszó. Mindezek együtt adnak neki egy lehelletfinom-vékony-szines-üveglapcska érzetet :-) Ez akkor jön ki a legjobban, mikor nagyon keskeny ablakban (pl. 400 pixel) próbálunk egy széles (pl. 800 pixel) képet nézegetni, és a horizontal scrollbar segítségével az oldal tartalmát "alátoljuk" a menüpanelnek. Szerintem óriási élmény :-)
Ilyen az mikor egy festő tervezi a honlapot...

2011.10.24:

A 'Kommentekkel rendelkező festmények' listázási oldalán (Home/Commented menüpont) látványos és főképp hasznos változtatás történt:
(Azon túl, hogy nevsorba rendeztem ezt a jelenleg 180 szöveges linket) Megjelent egy 'Képes tooltip'. Irányelvként jelenleg is fenntartom, hogy a lap amíg csak lehet, 'statikus' marad.
A képes 'tooltip'-et nem PHP, és nem javascript valósítja meg, hanem a lehető legegyszerűbb módon a CSS. (A link 'hover' állapotában a Z-index-et használom).

2011.10.07:

A honlap jelenleg teszt verzióban üzemel.

Sem tartalmilag sem funkcionálisan nem teljes.

A honlap tesztelése a következő böngészőkön történik:
Internet Explorer 8
Mozilla Firefox 3.6.23
Opera 11.51
Google Chrome 14.0
Safari 5.1

A honlap statikus.
js parancsokat, flash beillesztéseket sem tartalmaz.
Szabványos (minimális) HTML4 és CSS3 utasításkészletet használ.

Nem 'frame-set' szerkezetű, mégha elsőre annak is látszik: a 'menü' egy 'position: fixed' tulajdonságú 'div'.


Copyright informations


A honlapot Csanálosi Tibor készítette.
Minden jog fenntartva. © 2011 Csanálosi
A honlap kép- és írásos anyagának bármilyen célból történő felhasználásához a szerző engdélye szükséges.