<
>
<
>
<
>
<
>
h

Csanálosi Tibor: A NAGY HAJÓ

(Das große Schiff)


Database ID: Nr.348
Készítés dátuma: 2010
Méretei: 55x45 cm - 21,7x17,7 inch
Technika és hordozó: pasztell, kartonon

"A nagy hajó"
(Rostock-Trelleborg 1979)

Kisgyerekként szerettem hajókat építeni. Indián csónakot, sokárbócos vitorlást egy egész nyáron, aztán rádió-távirányítású tengeralattjárót Mos6-os dobozból.

Aztán egy nap - már nagy gyerekként - Koppenhágába mentünk vonaton. Rostock.
Éjszakai teherkikötő. Akkor láttam először igazi tengerjárókat. Tízemeletes háznál nagyobbakat.
Aztán jött a komp. Ami először is simán elnyelte a vonatunkat hosszában. Szokás szerint nem tudtam legyőzni kíváncsiságomat és eltekeregtem. És el is tévedtem. Lenyűgöző volt és félelmetes. Irdatlan méretű acélszerkezetek, átláthatatlanul bonyolult, elképesztő építmény. Ajtókon mentem be, amiken ismeretlen nyelven ismeretlen feliratok világítottak, ilyenek például, hogy "Mölaekumpur Nmyoellar!". Aztán valahogy kibukkantam a valahányadik fedélzetre.
Az Északi-tenger, óriási, fekete hullámok, és öklömnyi cseppekbe összeálló ködféleség.
Pillanat alatt bőrig áztam. És egy óriás reflektor, mely ezeket a ködgömböcskéket megvilágítja. Más messzi fedélzet-féléken ismeretlen utazók álldogálnak. És egy tengeri madár. Alszik.

A kép absztrakciós szintje arra lett létrehozva, hogy mindezeket az élményeket egyszerre tudjam ábrázolni. Túl a szokásos absztrakciós lépéseken (pl. a kint-bent összemosódik, a struktúra deriválódik) a félelemmel vegyes hihetetlen döbbent csodálkozás kerül a középpontba.


A NAGY HAJÓ