<
>
<
>
<
>
<
>
h

Csanálosi Tibor: A NŐ NÉGYSZER

(Frau - viermal)


Database ID: Nr.223
Készítés dátuma: 2010
Méretei: 24x33 cm - 9,4x13 inch
Technika és hordozó: pasztell, kartonon

"A nő négyszer"
(abszurd tanulmány a garázsajtó becsukásáról)

Talán ismerik Peter Howitt filmjét, melynek címe hasonló: "A nő kétszer" (az eredeti címe is érdekes: "Sliding Doors"). Ha nem, érdemes megnézni, jó kis mozi. (Egy kicsit a sorsról, egy kicsit az időről és nagyon a szerelemről szól. Napjainkban, amikor annyi a véletlen találkozás, és folyamatosan válaszutak előtt állunk, néhány perc egy nő és egy férfi egész életét megváltoztathatja.)
De térjünk vissza a képhez. A főszereplő pici konyhaablakából a garázsbejáratra látni. Ez már önmagában is "OTTHONOS" dolog. Ez a kép ugyanis az otthonosság utáni vágyakozásból született.
Ugyanígy, valahogy az is otthonos dolog,
hogy a főszereplőnk kedvese, fiatal felesége hazaérkezik a munkából.
Neki is van egy külön autója... olyan kis női autó, és a garázs is olyan, hogy kettő autó is elfér benne. Most csukja be a garázsajtót, ezt a tevékenységet nézi főszereplőnk a konyhából, ahol már kész a vacsora, a szépen megterített asztalon. Ő készítette.

A különös kompozíciót a sokféle kísérleti abszurdumon belül egyfajta "szekvenciális abszurd"-nak hívom, olyan eszköz,amely a zenében nagyon régi dolog, és a kortárs filmművészet is fölfedezte magának (Bódy Gábor jeles magyar filmrendezőnk találmánya). A festészet azonban kevéssé ismeri, holott a gyerekrajzokon természetes elem. Valami olyasmi
a lényege, hogy az ismétlés során megváltozik az ábrázolt dolog jelentőség-tartalma (megnő). Ez van itt is. Az ablakon főszereplőnk nem csak kibámul, hanem "odatapad" a figyelme. A hétköznapi "garázsajtó-becsukás", ami fölött más elsiklana, szürke, semmitmondó dolog volna, itt a boldog, türelmetlen várakozás utolsó pillanatait jelenti, és egyszerre a találkozás örömét vetíti előre.


A NŐ NÉGYSZER