<
>
<
>
<
>
<
>
h

Csanálosi Tibor: A PEPITA RÓKA KIZÁRÓLAG

(Pepita)


Database ID: Nr.349
Készítés dátuma: 2010
Méretei: 30x24 cm - 11,8x9,4 inch
Technika és hordozó: pasztell, kartonon

"A pepita róka kizárólag lapulevelet vacsorázik"

Legtávolabbi vonatkozásában ez a kép az igazság kérdését feszegeti, mint a gyerekek, amikor nekünk szegezik a kérdést: "Mi volna, ha...?"
Mi minden létezhet még a világban?
Mi minden történhet meg, ami nem minden hétköznap történik meg?
A kép megértéséhez Varga Katalin: Mosó Masa mosodája című művében találhatjuk a következő részletet:
(Pepita község)
"Pepita házsorok, pepita fűzsorok tarkállanak a pepita úton. Határait pepita tenger mossa. Fenn az égen pepiták a felhők. S pepita a nap. Persze nem csoda, ha pepita ott a fény is... Természetesen a pepita macskában, rókában nincs egy csipet ravaszság se, így a pepita kutyák nem is ugatják meg őket. Minek ugassák? A pepita macska sosem karmol, s a pepita róka kizárólag lapulevelet vacsorázik. S ez mind színtiszta igazság!"

Ha sikerült valóságosnak elképzelnünk a pepita rókát a lapulevéllel, akkor semmi gond továbblépni a kép értelmezésében: a pepita község szomszédságában található a piros pöttyös városka. Főszereplőnk, a pöttyös Hölgy, pöttyös Mini Morrisával éppen átugrott pepita községbe. Randevúra vár, nemsoká érkezik pepita Úr, pepita Aston Martinjával.

A kép műfaji besorolása: "kedves Op-Art" lenne szerintem.
Az "Op" (optikai) hatások kifejezetten a fentebb körülírt témát erősítik, s nem az öncélú vizuális hatás kedvéért vannak, mint az Op-art műveknél általában.

Megjegyzem, ilyen képet nagyon nehéz készíteni (ilyen kicsiben). Hogy érzékeljük, mennyire: akinek van kedve, vegyen egy pasztellkrétát, és egy kockás füzet-oldalt próbáljon vele pepitára festeni.


A PEPITA RÓKA KIZÁRÓLAG