<
>
<
>
<
>
<
>
h

Csanálosi Tibor: ABSZTRAKT JÁTÉK

(Abstraktes Spiel)


Database ID: Nr.351
Készítés dátuma: 2010
Méretei: 35x35 cm - 13,8x13,8 inch
Technika és hordozó: pasztell, kartonon

"Absztrakt játék"

"Jó ideje létező fogalom az "absztrakt" a festészetben... Mindig elfog a kétség: vajon mennyire rendesen van ebbe a dologba belegondolva. Az biztos, hogy valami igen nagyfokú buta dolog burjánzik az absztrakttal kapcsolatban a köznyelvben, köztudatban, aminek az a végeredménye, hogy szegény néző totálisan elbizonytalanodik az absztrakt alkotásban, aztán Önmagában, rossz esetben akár ezeknek eredményeképp mindenben. Onnan kellene kiindulni, hogy már maga az az agyi tevékenység, ahogy a világban eligazodni próbálunk gyerekkorunk óta: absztrakció.
Megtalálni, vagy kikerülni tárgyakat. Müller Árpád festőművész honlapján 18 féle kategóriát találtam, melyekben az absztraktjainak rendszerezését kísérli meg: pl. "szatirikus absztrakció", "geometrikus absztrakció", "organikus absztrakció", "racionális expresszionizmus", "lírai naturalizmus", "részeg rajz", stb. Kísérletezőként, úgy érzem, ezeken kívül én még hozzá tudnék tenni már most ezekhez vagy ötven típust.
Ám egészen más szerintem a lényeg: visszaadni a nézőnek azt a hitet, hogy amit gyerekkora óta csinál (vagyis próbál eligazodni a világban), azt csinálja a maga módján a festő is.
Vagyis: játszik. Az én általam bevezetendő egyik absztrakt-fogalom féle: a játékos absztrakt. Egy nagyon egyszerű példa ez a kép erre. Emlékeznek talán gyerekkorunkból régi Füles Magazinokban, Élet és Tudományokban föllelhető furcsa rajzos feladványokra: találjunk meg a lombok közt elrejtőzött figurát, lássuk: ha fejjel lefele nézzük a képet, mit ad ki, stb. Ez a kép ezeknek a hagyományoknak a folytatója."


ABSZTRAKT JÁTÉK