<
>
<
>
<
>
<
>
h

Csanálosi Tibor: ÁLOMVONAT

(Traum vom Zug)


Database ID: Nr.355
Készítés dátuma: 2010
Méretei: 50x70 cm - 19,7x27,6 inch
Technika és hordozó: pasztell, kartonon

"Álomvonat"

"Belegondolt e már valaki, hogy a szürrealista festmények túlnyomó része félelmetes, fájdalmas, rémisztő, borzongató stb...? Nekem is vannak rémálmaim, meg fájdalmas vágyálmaim persze, de hát mégis az álmaim kedvesek és leginkább vidámak. Ennek utána talán joggal gondolom azt, hogy a festészetben az az általam bevezetett kategória hogy "kedves szürrealizmus" némiképp elhanyagolt, és megerősítésre szorul. Nos akkor ennek nekifogunk. Megpróbáljuk rehabilitálni és emellett a valóság talajára helyezni a szürrealizmust.

Az a jó, hogy évek óta nagyon sokat törődöm vele, hogy álmaim rögzüljenek, hogy később le tudjam festeni.

Íme egy.

Egy hatalmas erdőt kell elképzelni, óriás fákkal. Törzsük, gyökerük mélységes mélységből indul. Ebben az erdőben a fákon, a lombok között, az ágakra épülve városkák, faluk vannak, itt laknak az emberek. A dolognak az egyik lényege, hogy minden nagyon ki van találva, az álom is nagyon részletes e vonatkozásban: például hogyan vannak az utak, lépcsők támasztószerkezetei mérnöki precizitással a fák ágaihoz igazítva... szóval, végső soron, hogy ennek az álom által megjelenített létformának láthatóan igen régi kultúrája van. Épp úgy mint a kis városkák közti távolsági közlekedésnek (na ezt is muszáj volt megörökítenem:-)

Hihetetlen látványt nyújt ez az egész este, ahogy a sok sok lámpácska titokzatosan megvilágítja a lombokat! A távoli házikók fényei ahogy kikukucskálnak... szél fúj, el el tűnnek... és ahogy az esti vonat fényszórója végigpásztázza haladás közben sorra a fatörzseket, a lombkoronák leveleit.

Kiülünk a teraszra és gyönyörködünk."


ÁLOMVONAT