<
>
<
>
<
>
<
>
h

Csanálosi Tibor: AZ ÓCSKÁSNÁL

(Der Trödler)


Database ID: Nr.141
Készítés dátuma: 2010
Méretei: 40x30 cm - 15,7x11,8 inch
Technika és hordozó: pasztell, kartonon

"Az ócskásnál"

Volt az életemnek egy jelentős időszaka, mikor volt szerencsém megismerni a magyar műkereskedelem igazán fontos tényezőjét, mondhatni motorját, az ócskapiacot. A létező összest.
Jártam az összes bódéban, alkudoztam csepegő esőben nejlonfóliák alatt, és végighallgattam az összes vicces átlátszó kamuszöveget.
Fantasztikus hangulata van ezeknek a helyeknek.
Most ezt próbálom visszaadni ezen a képen.
Bekukkantunk egy ilyen kuckóba.

Rumli, félhomály, sokéves porréteg, és pókhálók, cigifüst, savanyú dohszag, fillérek és milliók, műanyag kaspóban Herendi váza.
A sok kacat csak elsőre kacat: várják az átlényegülést.
És ha egy picike időt eltöltesz itt, máris elkezded érezni, hogy igazából sok-sok ember mindenféle emlékei vannak hozzátapadva ezekhez a tárgyakhoz, és ez a sok-sok mindenféle emlék itt önálló életre kel, és összekeveredik, megtölti a levegőt, szinte mintha szellemjárás lenne.

És lakik itt valaki. Szó szerint: lakik. A hajnal már itt találja, céljai és álmai ide kötik. Meg azt hiszem, valami kalandvágy.
Olyasfajta kalandvágy, mint az aranyásóké.
(Hátha egyszer behoznak egy "Igazi Csontváryt", és nem tudják róla...)

Hát megpróbálom ennek a számomra szinte marslakó-szerű, különös, rendkívüli, ambivalens tulajdonságokkal rendelkező embertípusnak, e különös hely mindenható urának, az átlényegülések mindent tudó varázslójának a portréját is felvázolni.


AZ ÓCSKÁSNÁL