<
>
<
>
<
>
<
>
h

Csanálosi Tibor: FESTŐK A SZAJNAPARTON

(Die Maler am Ufer der Seine)


Database ID: Nr.83
Készítés dátuma: 2010
Méretei: 66x48 cm - 26x18,9 inch
Technika és hordozó: pasztell, kartonon

"Festők a Szajnaparton"

Bizony én is jártam ott. Egyszer. Akkori benyomásaimról, hangulataimról szól ez a kép.
Megismerkedtem két kedves festő fickóval, be is álltam festeni közéjük, jól elviccelődtünk, és mire beesteledett, megfestettünk hárman öt Eiffel-tornyot, meg egy csinos lányt.
(A csinos lányt, azt én festettem.)

Se szeri, se száma a Szajnapartot bemutató festményeknek, és legtöbbjükön őszi szél fújdogál, melankólia s mélabú közepett.
Mindig elgondolkodtat, hogy miért nem jelentkezik ezeken az az életteli barátságos dolog, forgatag, kavalkád, móka, amibe én ott lépten-nyomon belekerültem.
És nem csak a festők színes egyénisége, a képek vidám kavarodása, ami elkápráztatott, de én úgy láttam: a nézelődőkre, sétálgatókra, vásárlókra is átragad mindez.

Néhány szót még az általam használt absztrakciós eszköz jelen formájáról.
Először is nem sok marad a térből, meg a Szajnából, egyfajta "banalitássá" redukálom a perspektívát, annak túlhangsúlyozásával.
De azért minden "e körül forog", átvitt értelemben is, és a képen is: minden (forgó) irány e mentén alakul ki. A Szajna, a hely varázslata, amitől minden helyzet, cselekmény kialakul.
A másik a "keretek" világa. A képek, a történetek egymásba érnek, ami történet volt: képpé lesz, a képek pedig nézegetés közben történetek kiindulópontjaivá lesznek.


FESTŐK A SZAJNAPARTON