<
>
<
>
<
>
<
>
h

Csanálosi Tibor: IMPROVIZÁCIÓ F-DÚRBAN

(Improvisation in F-Dur)


Database ID: Nr.69
Készítés dátuma: 2010
Méretei: 40x50 cm - 15,7x19,7 inch
Technika és hordozó: pasztell, kartonon

"Improvizáció F-dúrban"
(Barbara lába)

Néhány gondolat a zene és festészet kapcsolatáról.
A zene közvetlenül transzformálható színekké, (hiszen éppúgy a színekhez, mint a hangokhoz frekvenciák tartoznak), de továbbmegyek: a zenei hangnemeknek, sőt az egész zenei kompozíciónak is megfeleltethetők képi kompozíciós elemek.
Ezért aztán a legtöbb jazzfesztiválon igyekszem ott lenni.
Festeni.
A koncert-festészet nem teljesen ilyen egyszerű, sok mindenre figyel az ember egyszerre. Én maximum két méterre szeretek állni a zenészektől, hogy mindent lássak, arcuk rezdüléseit, mosolyukat, beleélésüket, kezük zseniális mozgását, összenézéseiket...
Nos, legyen itt egy példa (link 1), Barbara Dennerlein játszik a felvételen Hammond orgonán. És rajzolják őt. A lábát.
Hogy érthetővé legyen, mi is az élvezet a koncert-festészetben, az első 50 másodpercet elég megnézni (a teljes felvétel 5 perc hosszú, és nem mindenki szereti ezt az improvizációs stílust, meg a Hammond B3 hangzásvilágát).
Amellett, hogy a lábpedál technikája egyszerűen utánozhatatlan (egy kommentátora így nyilatkozik: "Barbara Dennerlein plays bass lines with her left foot that I couldn't play with my left hand!").
De hazudnék, ha ebben látnám a lényeget... be kell valljuk, az egész jelenség nagyon... most mit mondjak... szexi! :-)
Ha már volt F-dúr, legyen D-moll is: Aki még szeretne ismerkedni Barbara csodálatos lényével (valamint szereti Bachot), ajánlom neki a második link első 20 másodpercét... 3 feledhetetlen csodálatos mosolyt... A zenével való találkozás csodája.


IMPROVIZÁCIÓ F-DÚRBAN