<
>
<
>
<
>
<
>
h

Csanálosi Tibor: VÁNDORCIRKUSZ A KISVÁROSBAN

(Wanderzirkus in der Kleinstadt)


Database ID: Nr.388
Készítés dátuma: 2010
Méretei: 100x70 cm - 39,4x27,6 inch
Technika és hordozó: pasztell, kartonon

"Vándorcirkusz a kisvárosban"

Vándorcirkusz érkezése a kisvárosba: nem mindennapi, ugyanis a kisváros élete szürke. Ezt tudjuk. Mint ahogy azt is, hogy mihelyst gyermekeink rájönnek erre a tényre, kénytelenek leszünk jegyeket venni nekik. Személyes tapasztalat.
Péntek 3-kor volt az első, "matiné" előadás, óvoda, iskola után nem pihi, hanem cirkusz. Jó. Arra azonban nem számítunk, hogy a vándorcirkusz érkezése hovatovább az egész kisváros életét földúlja.
Az se világos, hogy ez hogy kezdődik.
Csak aztán Marikanéni (a zöldséges) egyszerre kártyákból tud tornyot létrehozni, mint egy kígyóbűvölő, (Sanyinak, a volt hivatásos vőfélynek kérte el a cilinderét, annak a peremén készül a torony) bal kezében igazi, világítós varázspálca. Emmacica (a fodrász és borbély) meg ámulva nézi.

Aztán... (Aztán vagy elébb...) Tehát még általános iskolás voltam, mikor padtársam lett M., se anyja, se apja... jó tanuló volt amúgy, és csinos, és akkor még nem voltak koedukált tornaórák, így hát foci helyett talajgyakorlatait s gerendamutatványait néztem ámulva. Gyakorlatilag a nyolcadik ezzel telt.
Meg a hazakísérésével. Akkor elmondta, hogy akrobata szeretne lenni.
Itt meg kell emlékeznem arról, hogy sokak elmondták, előbb s utóbb, hogy mik szeretnének lenni... Senki sem lett az.
Most ugrunk. Itt a festményen arról van szó tehát, hogy a vándorcirkusz megérkezik, s feldúlja a kisváros hétköznapi életét. Meg az enyémet.
M. itt sétál a kép baloldalán a jobbomon, és mesél. Elvégezte az artistaképzőt, aztán elszegődött ehhez a vándorcirkuszhoz.
Én ebben a történetben sokmindent csodálatosnak gondolok, önmagában a cirkuszt, a kisváros fölkavarodását, viszontlátni valakit, akibe húsz éve gyerekként beleszerettem, egy kék lovacskát, akit a lányom látott kikukucskálni egy sátorlap mögül...
De leginkább azt, hogy valaki az lett, akinek gyerekként álmodta magát (mutatványos, artista... ez is szinte mindegy...)
Nos, a kisvárosban ez nagyon nagy ritkaság volt.


VÁNDORCIRKUSZ A KISVÁROSBAN